Trainer - Instructeur paard en gedrag

ESDR therapeute

Myofascial Release en Acupressuur Therapeute

Myofascial Taping

Guasha Behandelingen

Cranio Sacraal Therapie


Fysieke behandelingen

 Fysieke behandelingen

Acupressuur


 of druktherapie, er wordt met de vingertoppen, soms ook handpalmen, druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam, met als doel pijnklachten te verlichten, stress te verminderen en het algehele welbevinden van het individu te verbeteren 

Het is een totaalbehandeling waarbij de energie van 't individu terug in evenwicht komt. 
Bestaande interne systemen voor lichamelijk herstel en voor zelf genezing worden opgewekt en geactiveerd. De aanwezige lichaamsenergie komt in beweging en zo wordt het lichaam van het dier terug in balans gebracht, met als resultaat een volledige verdwijning van ongemakken en ziektesymptomen zowel op lichamelijk, geestelijk als emotioneel vlak. 
De therapeut gebruikt enkel het lichaam van het dier als instrument.
Door het toepassen van zowel druk -als stretchtechnieken ter hoogte van bepaalde punten kunnen we de energiestroom terug in beweging brengen. Waar spanning zit treedt ontspanning op en zwakkere plaatsen worden terug geactiveerd.
Een verstoorde energie kan effect hebben op zowel het lichamelijke als de geestelijke gezondheid van het dier. 

Acupressuur kan zeker ook preventief worden ingezet, een dier kan al een tijdje in onbalans zijn voordat de eigenaar dit opmerkt aan de hand van een klacht. Compensatiepatronen kunnen op deze manier doorbroken worden.
Terug

Myofascial Release


Fascia of speciaal bindweefsel speelt en belangrijke en cruciale rol in de soepelheid van het dier.

Fascia is een bijzonder bindweefsel dat een vlies vormt rond spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Het geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Het fascia verbindt alle delen van het lichaam met elkaar.

Fascia speelt een belangrijke rol in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.

Wanneer het fascia in het dier beschadigd is, veroorzaakt de ontstekingsreactie dat het fascia verstijft. Dit heeft een negatief effect op de elektrische geleiding via de zenuwen, bloedcirculatie, lymfedrainage en spiercontracties. Het verstijven van de fascia veroorzaakt ook pijn, de zenuwen hebben door het verstijfde, gespannen gebied geen vrije doorgang meer. En pijn heeft invloed op het vermogen van het dier om vrij te bewegen, de houding en biomechanica worden slechter, om het pijnlijke gebied te ontzien gaat het dier compenseren en dus andere gebieden (over)belasten, zijn gedrag kan onvoorspelbaar worden en de pijn leidt af waardoor het dier niet goed meer kan leren.
Aan de andere kant hebben chronische pijn of stress ook invloed op de fascia. Constante spanning in de spieren vermindert de bloeddoorstroming in dat gebied. Door het gebrek aan voedingsstoffen en vloeistof wordt de fascia in het dier stijf en droog. Dit kan leiden tot verkorten, dikker worden en gedehydrateerd raken van het weefsel. Dit kan de spierfunctie en gewrichtsmobiliteit negatief beïnvloeden, wat zich vaak uit als pijn, ongemak, stijfheid, verminderde mobiliteit en veranderde beweging.
Onder deze omstandigheden verliest fascia niet alleen zijn vermogen om communicatie in het lichaam mogelijk te maken, door de zenuwen doorgang te verlenen, maar verliest het ook zijn vermogen om de verschillende lichaamssystemen te smeren, isoleren, omhullen en functioneel te ondersteunen.
Als het fascia overmatig wordt verkort of uitgerekt kan het niet snel genoeg reageren op de vereiste functionele veranderingen in houding of beweging. Dit verklaart waarom soms pijn ontstaat in een gebied dat niets van doen lijkt te hebben met de oorspronkelijke verwonding.
Terug

 Myofascial Taping


Elastische tape die de spierfunctie ondersteund zonder de beweging te beperken.

Het basis van het tapen is in de jaren '70 ontwikkeld in Azië. Principes uit de chiropractie en fysiotherapie gaven aanleiding tot het ontwikkelen van een nieuwe methode, vanuit de gedachten dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

Bij de toepassing van de tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte ven de rekbaarheid van de huid. Bij het aanbrengen van de tape wordt de huid op rek gebracht door spieren en gewrichten van positie te veranderen. De tape wordt vervolgens zonder rek aangebracht. Als het lichaamsdeel terug gaat naar ontspannen positie, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid wordt opgetild. Er ontstaat op deze manier onder de huid meer ruimte, dit zorgt voor:

*Beïnvloeding van fasciaketens
*Pijndemping door drukvermindering in het gebied waar de pijn vandaan komt
*Lichaamseigen herstelproces
*Stimulatie van de bloed en lymfecirculatie
*Verbeteren van de spierfunctie door spier tonusregulatie
*Ondersteunen van de gewrichtsfunctie, door ondersteunen van de stabiliteit en beweging
*Bewustwording van het lichaam
Terug

 Guasha techniek


Schraap techniek om afvalstoffen te verwijderen.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed en het tot stand brengen van een betere doorstroming, waardoor organen en zenuwstelsel beter gaan functioneren.

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor nog meer aangezet. Door het losmaken van de afvalstoffen/toxines in het lichaam is Guasha terecht een geweldige detox-therapie te noemen.

De schraap instrumenten kunnen gemaakt zijn uit diverse materialen zoals hoorn, gesteente, hout, bamboe tot zelf metaal. 

Tijdens mijn behandelingen gebruik ik een Guasha Jade steen en werkt ik voornamelijk op de meridiaanlijnen.

Guasha
* bevordert de doorbloeding
* ontgift en ontzuurt
* neemt blokkades en pijn weg
* stimuleert de werking van de organen
* vermindert spanning (stress) en vermoeidheid
Terug

Cranio Sacraal techniek


Cranium = schedel Sacrum = heiligbeen

De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centraal zenuwstelsel dat onder andere alle essentiële functies in het lichaam aanstuurt en coördineert. 

Tussen de hersenen en ruggenmerg bevindt zich het hersenvocht, ook wel liqour of cranio sacraal genoemd. Het hersenvocht beschermt tegen schokken, voert de afvalstoffen af en is behulpzaam bij het handhaven van een goede temperatuur.

Het hersenvocht wordt gevormd in de hersenen, door filtratie van bloed, en stroomt van de hersenen naar het sacrum en weer terug. Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem wordt er continue vers vocht aangevoerd. Na gebruik wordt het hersenvocht in de schedel weer opgenomen in de bloedbaan.

In ons en het paardenlichaam bevinden zich drie ritmes. De hartslag voor de bloedsomloop, de ademhaling voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van kooldioxide en het cranio sacrale ritme, dat vers hersenvocht in het systeem rondom de hersenen en ruggenmerg pompt.

Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie en gebaseerd op wetenschappelijke ontdekkingen van Dr. William Sutherland en Dr. John Upledger. Zij ontdekten dat, zoals de hartslag en ademhaling een ritmische beweging maken, ook het hersenvocht op ritmische wijze beweegt, zoals de eb en vloed beweging van de zee.

Dit ritme is met de handen door het hele lichaam te voelen, omdat alles met elkaar verbonden is, via de schedel, wervelkolom en het bindweefsel. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele "blessure" in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.

De plek(ken) waar dit gebeurt, kan een cranio sacraal therapeut opzoeken met zijn handen. Dit is geen hocus pocus, maar vraagt wel fijngevoeligheid en oefening. Aangedane plekken kunnen warm zijn of stroperig / minder soepel aanvoelen. Vervolgens zijn er verschillende zachte manuele technieken om het lichaam op die plek(ken) te gaan behandelen om de doorstroming weer op gang te brengen en zo de terugkeer naar balans te stimuleren.
Terug

Bachbloesem therapie


Bachbloesems zijn vloeibare extracten van planten die positief inwerken op storende emoties en gemoedstoestanden.

Dr. Bach was een Britse arts die duidelijk het verband inzag tussen emoties en geestesgesteldheid enerzijds en gezondheid en welzijn anderzijds. Volgens hem lag de primaire oorzaak van de meeste kwalen bij een geestelijke disharmonische toestand. Om deze terug in evenwicht te brengen (en zo een heling naar het lichaam en geest te bekomen) ontwikkelde Dr. Bach 38 harmoniserende bloesemremedies, elk aangewezen bij een welbepaald geestelijk onevenwicht zoals angst, wanhoop, eenzaamheid, onzekerheid, ...

Bachbloesems hebben de eigenschap om negatieve emoties om te buigen in hun positieve pool. Zo zal iemand met een minderwaardigheidsgevoel bij het innemen van bepaalde bloesems terug in zichzelf geloven en met meer zelfvertrouwen de zaken aanpakken. Negatieve emoties worden niet onderdrukt maar omgebogen in hun positieve pool zoals bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen in zelfzekerheid of ongeduld in kalmte en rust.

Bachbloesem remedies gaan emoties of karakters dus niet verdringen of veranderen.

De remedies werden eerst ontwikkeld voor mensen die emotioneel uit balans zijn, maar zijn snel naar dieren vertaald. Omdat dieren ook uit evenwicht kunnen komen en zo ontstaat er probleemgedrag.
Terug

Hoe verloopt een behandeling


Vooraf wordt er aan de eigenaar gevraagd om een uitgebreid intake formulier in te vullen.
Als de eigenaar zelf aanwezig is wordt er eerst gevraagd om het dier op en neer te laten stappen zodat ik het lichaam van het dier goed kan bekijken. 
De behandeling zelf begint met het afstrijken van het lichaam, hierdoor kan ik voelen waar er blokkades zetten en waar het dier op reageert. Dit geeft mij een eerste indicatie van wat er aan de hand is en waar de probleemzones zich bevinden.
Hierna zal ik met de juiste en gepaste techniek het dier verder behandelen.

Er wordt op een holistische geneeswijze naar het dier gekeken, we pakken dus niet enkel de symptomen aan maar kijken waar de oorsprong van de klacht ligt en beginnen hier te werken. Eigenaar, voeding en omgeving zijn daarom ook mee bepalend.

In elk levend wezen zit de kracht om zichzelf te genezen. Ik help hierbij om dit proces terug op gang te krijgen.

Meestal zijn 2 à 3 behandelingen voldoende om het dier terug gezond te krijgen. Alles is afhankelijk van de klacht en hoe lang het dier deze klacht(en) al vertoond.

Nog andere belangrijke zaken om rekening mee te houden:
*het dier moet in rust zijn en niet juist een zware training achter de rug hebben, min. 2 uur voor de behandeling rust geven
*graag een overdekte ruimte om het dier te behandelen, kan dit niet gelieve dit dan zeker te laten weten zodat we afhankelijk van het weer kunnen plannen
*met natte dieren kan er niet gewerkt worden, zorg voor een regendeken
*na een behandeling heeft een dier rust nodig, bij cranio sacraal behandeling zelf 2 dagen. Het dier moet op de wei of op de paddock kunnen niet in een box. 
  Het dier heeft beweging nodig, grazen is het beste. Wandelen aan de hand kan ook.
*na de rust rustig opbouwen


Hou hier rekening mee als je wedstrijd wil gaan rijden dat het dier tot 3 dagen voor de wedstrijd kan behandeld worden.
Terug
Share by: