Hoe ontstaan gedragsproblemen en hoe pakken we dit aan.
Een paard wordt niet geboren met een gedragsprobleem, dit is ontstaan in de loop van de levensjaren en de ervaringen die het paard heeft meegekregen.
De ene keer ligt de oorzaak of de aanleiding van het gedrag bij het paard en heeft de mens gewoon niet de kennis, ervaring of vaardigheid om het probleem effectief op te lossen. De andere keer is de mens de oorzaak van het vervelende of gevaarlijke gedrag van het paard. En het gebeurt ook vaak genoeg dat de oorzaak paard-eigen gedrag is dat door de mens onbewust in stand wordt gehouden.
Denk maar aan de paarden in de stalling die tegen de deuren beginnen stampen rond etenstijd. Het paard heeft hier geleerd door het schrapen met de benen van ongeduld dat hij hiervoor beloond wordt met eten. Wij als mensen staan daar niet altijd bij stil maar zulk gedrag wordt door ons ongewild aangeleerd.
Paarden voelen ons zeer goed aan en reageren op onze intentie. Het herkennen is dikwijls heel moeilijk. De kunst beheersen om te zien en te begrijpen wat de boodschap van het paard is, is de eerste stap. Daarna moet je deze kennis en inzichten omzetten in gedrag van jezelf waarmee je het paard en jezelf helpt. Maar vaak weten we niet wat we dan moeten doen...
De samenwerking tussen mens en paard kan enkel slagen als volgende voorwaarden voldaan zijn:
*Vertrouwen - dit is iets dat moet groeien en heeft tijd nodig
*Besluitvaardig zijn
*Duidelijke communicatie
*Congruent gedrag - overeenstemming tussen denken, voelen en handelen -
In de praktijk is er vaak een verschil tussen wat we denken en voelen of denken en zeggen.
*Respect
Soorten Trainingen
Loswerken van het paard
In de dagelijkse omgang met paarden speelt communicatie een belangrijke rol. Er is altijd communicatie tussen jouw en je paard het begint al vanaf het moment dat je de stal of de wei inloopt. Een paard is heel goed in het lezen van jouw lichaamstaal en zal het dus direct merken als je verdrietig, bang of juist heel gehaast bent.
Om met een paard te communiceren is het begrijpen van hun lichaamstaal en gedrag een eerste vereiste.
Om bewuster te worden van de impact van jouw lichaamstaal op het paard kun je een communicatieoefening doen met je paard.
Dit doe je door los met je paard aan de slag te gaan en hierbij goed te letten op zijn reactie op jouw signalen.
Het doel van loswerken is het bepalen van de leiderschapsverhouding door het principe 'wie beweegt, bepaalt'.
Naast het hoofddoel zijn er nog andere doelen:
*Bewustwording en oefening van je eigen lichaamstaal
*Fysieke controle van het paard
*Balans, conditie en spieropbouw van het paard verbeteren
*Afwisseling van de dagelijkse training
Zegt het je wat en wil je hier graag mee aan de slag maar weet je niet hoe er aan te beginnen...
Grondwerk oefeningen met je paard
Grondwerk is een belangrijk onderdeel in de training van je paard. Grondwerk betekent eigenlijk alles wat je doet met je voeten aan de grond naast het paard.
De rangorde onstaat in de kudde door wie beweegt bepaalt, dit principe passen we ook toe bij grondwerk. Je gaat zijn vier benen bewegen waardoor het paard weet dat jij de leiding geeft.
Je zult hierdoor ook de band versterken met je paard door leuke en spannende dingen in te bouwen bij het grondwerk. Je werkt aan het zelfvertrouwen van je paard en hij zal ook steeds meer zijn aandacht op jouw richten.
Het paard wordt van grondwerk veel zelfbewuster, je kan het daardoor ook inzetten bij dingen die het paard spannend of moeilijk vindt. Voorbeeld trailerladen, niet het terrein af willen, benen niet laten afspuiten, brug niet over willen, niet stil willen staan, enz.
Consequent zijn en de juiste timing in de training zijn enorm belangrijk. Voor veel mensen is juist dit het moeilijkste. Een paard weet niet goed wat hij moet doen als je hem verschillende signalen geeft. Timing is daarom belangrijk, op het juiste moment de druk van de lijn opnemen en ook weer weghalen zodat het paard snapt wat je van hem vraagt.
De eerste stap is de houding en intentie waarmee je de oefening inzet, zorg ervoor dat je zelf gelooft in wat je doet voor je gaat beginnen.
Het meekomen van je paard gebeurt het liefst uit vrije wil, hij beslist of het de moeite is om met je te werken. Leiden betekent niet meeslepen of meegesleurd worden. Het is een samenwerking op basis van wederzijds respect.
Om te starten met grondwerk beginnen we eerst met aandachtsoefeningen. Een paard dat netjes en rustig met je meeloopt, stopt en achterwaarts gaat als jij dit vraagt.
Verder kun je dan uitbreiden naar tempowisselingen, dit is heel goed voor paarden die snel zijn afgeleid, door veranderingen van tempo moet het paard meer zijn aandacht erbij houden.
Wat kun je allemaal inzetten tijdens de trainingen:
*Lopen over balkjes
*L-shape
*Slalom
*Springen aan de hand
Om meer de beheersing van het lichaam te trainen kun je aan de slag met:
*Wending om de voorhand
*Wending om de achterhand
*Zijwaarts stappen
Zegt het je wat en wil je hier graag mee aan de slag maar weet je niet hoe er aan te beginnen...
Werken met de dubbele lijnen
Longeren met dubbele lijnen is een mooie manier om je paard nieuwe dingen te leren vanaf de grond. Ook is het een goede afwisseling op je dagelijkse training.
Er zijn verschillende redenen waarom we een paard longeren:
*Afwisseling en observatie - Het is een leuke manier om je paard aan het werk te zetten zonder dat je hem zelf hoeft te rijden. Je kan je paard op deze manier ook goed bekijken terwijl hij in beweging is.
*Nieuwe dingen aanleren - Door je paard aan dubbele lijnen te longeren kun je hem stap voor stap leren op welke hulpen hij moet reageren. Zo leer je hem sturen, stoppen en achterwaarts gaan, allemaal dingen die hij als rijpaard ook moet kunnen. Je kunt ook uitbreiden met balkjes en obstakels.
*Ondersteuning van het trainen onder het zadel - Longeren met dubbele lijnen kan ook dienen als ondersteuning bij het rijden. Bijvoorbeeld om het paard bepaalde oefeningen onbelast te laten uitvoeren die je in een later stadium ook onder het zadel bij hem wilt zien.
*Revalidatie - Als je een longeertraining wil inzetten als revalidatie is het best dit met je dierenarts of therapeut eerst te bespreken. Het voordeel van longeren aan de dubbele lijn is dat je zijn tempo en beweging kunt controleren. Je loopt hierdoor minder risico dat ze explosieve bewegingen maken.
De voordelen van de dubbele lijnen:
Je kunt het paard gemakkelijk sturen waardoor je allerlei leuke dingen met hem kunt doen, zoals het lopen van een parcour. Daarnaast zijn de teugelhulpen vergelijkbaar met rijden, handig als je een jong paard wilt gaan inrijden! Aan de dubbele lijnen heb je ook meer controle over het paard doordat je hem kunt sturen.
Enig nadeel is dat het wat moeilijker is om onder de knie te krijgen maar daar kan ik je zeker bij helpen.
Voor de optoming maken we gebruik van een longeersingel of een zadel. Bij jonge paarden is dat laatste mooi meegenomen omdat ze dan al gewend worden aan het zadel en het gewicht.
Zegt het je wat en wil je hier graag mee aan de slag maar weet je niet hoe er aan te beginnen...
Schrik - en obstakeltraining
Spannende situaties doormaken met je paard zorgt ervoor dat je het paard meer zelfvertrouwen kunt geven, angst gaat verminderen en het paard leert hoe hij om moet gaan met iets wat hij best heel spannend vindt. Door het doen van oefeningen bereid je het paard voor op allerlei dingen die hij in zijn leven als rijpaard tegen kan gaan komen.
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met stress. Daar is helemaal niets mis mee. Zolang het stress is die handelbaar is, kan het zelfs bijdragen aan het leerproces. Wanneer je er bewust voor kiest om in de training je paard nooit te confronteren met dingen die hij spannend vindt en komen jullie op een buitenrit ineens een grote tractor tegen dan ontstaat er zeker stress bij je paard. In dat geval heb je te maken met een gestrest paard en jij hebt geen idee hoe hij zal reageren, met alle risico's van dien. Het is dus zeker aan te raden om dit soort dingen eerst in een veilige omgeving te gaan trainen, zodat je weet hoe je paard zal reageren als hij onderweg iets spannends tegen komt.
Paarden zijn vluchtdieren en zijn zich dan ook erg bewust van dreigend gevaar.
Schrik - en obstakeltraining is een goede oplossing om het paard te helpen ontspannen in spannende situaties.
Timing en kennis zijn van essetieel belang als je het paard confronteerd met spannende dingen.
Zegt het je wat en wil je hier graag mee aan de slag maar weet je niet hoe er aan te beginnen...
Trailerladen
Voor veel paarden is trailerladen niet evident. Niet zo raar als je bedenkt dat je een vluchtdier vraagt om in een kleine, afgesloten en bewegende ruimte te gaan staan.
Het is erg moeilijk voor een paard om zijn balans te houden in een rijdende trailer. Door oa trauma, miscommunicatie of onwetendheid kunnen er allerlei problemen ontstaan in en om de trailer.
Dit kan zowel zijn met het laden als tijdens het vervoer en kan resulteren in gevaarlijke situatie.
Bij het aanpakken van een trailerlaad-probleem wordt er niet alleen aandacht besteed aan het probleem bij het paard, maar ook aan het probleem van de begeleider. Heel vaak hangt dat namelijk nauw met elkaar samen. Het doel is uiteindelijk een paard dat zonder stress en spanning de trailer in gaat, afgesloten kan worden en veilig vervoerd kan worden.
Ondervind je problemen en wil je hier graag mee aan de slag maar weet je niet hoe er aan te beginnen...
Training in zadelmak maken
Stapsgewijs, op een paard-vriendelijke manier en met zo min mogelijk stress (jonge) paarden laten wennen aan een zadel, hoofdstel en gewicht/beweging op de rug.
Bij het zadelmak maken horen onder andere het grondwerk, loswerken, schrik- & obstakel training en het werk aan de dubbele lijnen.
Het paard geeft aan hoe snel of hoe langzaam de stappen genomen kunnen worden.